Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi

Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi

İlçenin tarihi kent merkezini oluşturan öğeler arasında  Akarca Mahallesi, Ressam Osman Zeki Oral Sokakta bulunan “Cıbıroğlu Konağı” adlı taşınmaz,  2011 yılında Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi olarak değerlendirilmek üzere kamulaştırılmış ve aynı yıl “Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” adlı proje dosyası, “KTB Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü”, “Karadeniz Ereğli Müzesi”, ”Tarihi Kentler Birliği”, “Çevre ve Kültür Değerlerini  Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL)”, 2013 yılında da Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) adlı kurum ve kuruluşlara sunulmuştur. Proje, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Karadeniz Ereğli Belediyesi iş birliğiyle “Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” adıyla 2 Aralık 2014 günü halkın ziyaretine açılmıştır.

Bölgede Cıbıroğlu Konağı olarak bilinen yapı 19. Yüzyılda Rum ustalar tarafından haç planlı olarak yapılmıştır. Mimari olarak üç katlı kâgir yapının zemin katı, yapıya da girişi sağlayan tabanı düzgün kırmızı renkli taşlarla döşeli bölgede “taşlık” adı verilen uzun bir salonu, aşevi (mutfak), kiler (ambar) olarak kullanılan odalar ile orta kata bağlantı sağlayan ahşap merdivenleri içerir. Orta ve üst kat tabanları ahşap zeminlidir ve her katta dörder oda bulunmaktadır, genel olarak yapının batı yönlü odalarında ocak/şömine, doğu yönünde ise nişler bulunmaktadır, üst kat tavanında ise ahşap süsleme vardır, yapı içerisinde;
“Herakles Salonu”, “Herakleides Salonu”, “Uzun Mehmet Salonu” adlı üç adet kat salonu, “Temel KARAMAHMUT Cep Sineması” adlı küçük salon; “Klearkhos Odası”  (Kdz.Ereğli ve Yöresi Araştırmaları Merkezi ve Memnon Kitaplığı) , “Seyfi ONAT Odası”,  “Nevriye-Yılmaz ERHAL Odası”, ‘’Yaman CİVAN Odası’’, “Muhittin DİKMEN Köşesi”,  “Demirci Dede Köşesi” yanında Argo Gemisi adlı danışma masası; “Uzun Mehmet Köşesi (madenci)”, “hamur yoğuran ve yufka açan kadınlar”, “kına gecesi”, “elpek bezi dokuma tezgahı ve elpek bezi dokuyan bayan” adlı canlandırmalar, yöreyle ilgili geçmişten günümüze obje, araç-gereç, çeşitli eşya ve eserlerin yanında Ereğli’nin doğal, tarihsel ve kültürel değerlerini tanıtan resimli bilgi panoları vardır.

08 Kasım 2019 tarihinde Tarihi Kentler Birliği tarafından Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’ne ‘’Uygulama Ödülü’’ verilmiştir.

Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi