Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali

Karadeniz Ereğli efsaneler şehri olmasının yanında aynı zamanda bir festivaller şehridir. Ereğli’de, “Çilek Festivali” olarak başlayan, daha sonra “Sevgi, Barış, Dostluk Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali” olarak devam eden organizasyon, 1994’ten beri şehrin kimliğinin oluşmasında, kültürel dokusunun gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır. Kdz. Ereğli’de festivaller çok unsurlu, bütün kenti kucaklayan, aynı zamanda kent sınırlarını aşan bir etkiye sahiptir. Bir yandan kentin var olan değerlerini ortaya çıkarırken, diğer yandan da şehre yeni değerler katan festivalde heykelden resme, müzikten tiyatroya, spordan yarışmalara, eğlencelere, sanatın ve sporun pek çok alanında etkinliklere yer verilmektedir. 180 bin nüfuslu şehirde üç gün süren festivale katılım, bir milyon kişiye yaklaşmaktadır.

Kültür ve sanatın coşkusunun, ekonominin ve ticaretin canlanmasıyla birleştiği festival, uluslararası olma niteliğiyle de büyük önem taşımaktadır. Bölge ülkelerinden ve Avrupa ülkelerinden büyük katılımın gerçekleştiği festival, uygulamalı heykel çalıştayından, uluslararası halk danslarına, kitap imza gününden resim çalıştayına, pandomim sanatçılarının gösterilerinden Türkiye’nin en başarılı el sanatları üretimlerine kadar, pek çok alanda kültür ve sanatsal çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye’nin Nobel’i olarak kabul ettiğimiz “Sevgi, Barış ve Dostluk Ödülleri” de bu üç kavramın dünyada egemen olması için katkı sağlamaktadır. Karadeniz Ereğli, her yıl büyük festivalde, kimi zaman dünya barışına katkı sunanlara, kimi zaman Türkiye’nin tanıtımı için çaba gösterenlere, kimi zaman da dostluğu, kardeşliği esas alan ve insanlığa hizmet edenlere bu ödülü vermektedir. Bugüne kadar, aralarında cumhurbaşkanlarının, bilim insanlarının, akademisyenlerin, yazarların, sanatçıların, siyasetçilerin, sporcuların olduğu; spordan politikaya, sanattan bilime kadar pek çok alanda imzasını atmış değerli isimlere bu ödül takdim edilmiştir.

Bugün, toplumun her kesiminin buluşma noktası haline gelen, kente kimlik veren, Karadeniz Ereğli’yi bir Avrupa şehri görünümüne kavuşturan sahil bandı, bu festivallere, şenliklere ev sahipliği yapmaktadır. Karadeniz Ereğli, Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk, Kültür ve Sanat Festivali’yle “Türkiye’nin En Büyük Festivali” ödülünü almıştır. İlçemiz ayrıca, AB Komisyonu tarafından verilen “AVRUPA KENTİ” ödülüne sahiptir.