Karadeniz Ereğli’nin Velidağ köyünde görülen bu işçilik, yöredeki doğal taşın işlenerek ekmek pişirme aracı durumuna getirilmesidir. Taş ocağında tabaka durumundaki yataklardan keski, kazma, muhul, çekiç yardımıyla çıkarılan taş plaklar yerinde kaba bir işçilikle kalınlığı inceltildikten sonra eşek / katır sırtında köydeki işleme yerine getirilir. Bir süre suda bekletilip yumuşatıldıktan sonra keski, tarak gibi araçlarla yontularak iyice inceltilir. İnceltilen taş plaka, çivi, ağaç ve ipten oluşan birtür pergelle daire biçiminde çizilip kesilerek üzeri yağlandıktan sonra satışa sunulur. Yöre ağzında “sac, ekmek sacı” adı verilenbu taş üzerinde serme, çizleme, yufka, gözleme, börek (sac
böreği) gibi hamur işleri pişirilir.