Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı

Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı

Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı

6 Kasım 1914’te, Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa isimli gemiler Sarıkamış Harekatı’na malzeme desteği sağlamak amacıyla İstanbul’dan asker, yiyecek, cephane, askeri araç, harita, iki uçak, dört pilot ve ayrıca Kafkasya’da isyan çıkarmak üzere Teşkilat-ı Mahsusa tarafından özel olarak eğitilmiş Çerkez liderlerle İstanbul’dan Trabzon’a doğru yola çıkmıştır. Kesin sayısı bilinmemekle birlikte gemilerde iki alay asker olduğu tahmin edilmekteydi.  En değerli yük ise çok ihtiyaç duyulan ve bir daha ele geçmeyecek olan 60 bin adet kışlık giysiydi.

Gemiler donanma komutanlığına haber verilmeden ve askeri konvoy şeklinde koruma verilmeden yola çıkarılmıştı. 7 Kasım sabahı Rus Donanması Zonguldak’ı bombalamış geri dönerken korumasız üç gemi bir anda Karadeniz Ereğli açıklarındaki Kandilli mevkiinde, Rus donanmasının içine düşmüş ve yarım saat içinde üçü de batırılmıştır.

Bu gemilerin batıkları, donanmanın tüm imkânları ve değerli su altı araştırmacısı Selçuk Kolay’ın büyük çabaları ile aranmış fakat hiçbir ize rastlanmamıştır.

Gemilerin 221 personelinden ancak 36 tanesi yüzerek kıyıya çıkarak kurtulmuş, 16’sı boğulmuş, 13’ ü esarette şehit olmuş, 20 tanesi esaretten dönebilmiştir. Eğer bu gemiler Trabzon’a gidebilseydi belki bu savaş yine kaybedilebilirdi ancak bu kadar şehit verilmezdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç zamanında, Genel Kurmay ve Deniz Müzesi arşivlerinden Sarıkamış Deniz Şehitlerinin künyeleri çıkartılarak, Belediyemiz tarafından, sahil bandına yapılan anıta bir anı olarak işlenmiştir. 2007 yılından beri her yıl 7 Kasım’da Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından sahil bandında bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nda anma töreni düzenlenmektedir. Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nca tahsis edilen firkateyn ile gemilerin anısına 3 adet çelenk denize bırakılmaktadır.