Kestane ve Kestane Balı

Kestane ve Kestane Balı

Suya özellikle deniz suyuna dayanıklı kerestesi ile geçmiş çağların çeliği sözüyle anılan kestane ağaçlarının Osmanlı İmparatorluğu için özel bir önemi vardır. Çünkü Osmanlı donanmasının kalyon tipi tekneleri Ereglü(Kdz. Ereğli) tersanelerindekestane ağacı kerestesinden yapılıyordu. Bu ağacın meyvesi olan “kuzu kestanesi” dünyanın en tatlı kestanesidir. Mevsiminde toplanan kestane çiğ, suda haşlanarak “tuzlama”, bütün olarak fırında kavrulmasıyla “kavşak”, çizilerek ateşte pişirilmesiyle “kebap” (kömme/kömbe) olarak tüketilir. Kurutularak da saklanır. Arıcılığın gelişmesiyle çeşitlenen bal türlerinden biri olan “kestane balı”, tek floralı bal olması yanında antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle piyasanın en kaliteli balları arasındadır. Zonguldak ve yöresinde arıcılık ve balcılık ile uğraşan üreticilerinin oluşturduğu ZAYBİR (Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği) yöre kırsalındaki bitkilerden ve özellikle kestaneden ürettiği balları Karadeniz Ereğli Ören Mahallesi’nde kurduğu “ZAYBİR Bal Dolum ve Petek Üretim Merkezi” adlı tesiste hazırlayarak piyasaya sunmaktadır.