Ereğli'nin Gelecek 50 Yılına Yatırım!..

su

EREĞLİ'NİN GELECEK 50 YILINA YATIRIM!..

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, her evi yakından ilgilendiren bir proje olan memba kalitesinde içme suyu projesinde sona gelindiğini belirterek; “Kdz.Ereğli’nin musluklarından artık sağlık akacak” dedi.

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Su Arıtma tesislerinde yapılan çalışmaları basına açtı.. Kdz.Ereğli'nin memba kalitesinde suya kavuşacağını belirten Başkan Uysal, belediye kasasından 30 yılda ödenecek 40 milyon TL değerindeki bu proje ile Ereğli'nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını söyledi..

Uysal, “Bu tesis, 350 bin kişilik bir nüfusa hizmet edecek kapasitede, Ereğli’nin en az 50 yıllık temiz içme suyu ihtiyacını karşılayacak” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARINDA..

Kızılcapınar Barajı’nın ham suyu, 6 kilometrelik boru hattı vasıtasıyla arıtma tesisi giriş yapılarına ulaştırılacak. DSİ Genel Müdürlüğü İçmes Suyu Dairesi Başkanlığı’nca projelendirilen ve isale hatları hariç tutulmak kaydıyla 12 milyon 843 bin liraya ihale edilen içme suyu arıtma tesisi, günlük 70 bin tonluk ham suyu fiziksel, biyolojik ve kimyasal sistemlerle arıtacak. Çok sayıda entegre birimden oluşan tesis, Avrupa Birliği standartlarında yüksek kaliteli su elde edilmesini sağlayacak.

Arıtılmış su, su ana terfi istasyonunda bulunan güçlü pompalar aracılığıyla 25 kilometre uzunluğunda boru hatları, depolar ve terfi hatları üzerindeki mekanik yapılar vasıtasıyla Ereğli İlçe Merkezi, Gülüç beldesi, Delihakkı ve Ören yerleşimleri ile güzergahtaki yerleşimlere hizmet verecek.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Yaklaşık 15 dönümlük bir alanda kurulan İçme Suyu Arıtma Tesisi bünyesinde Giriş Vana Odaları, Kademeli Havalandırıcı, Kimyasal Arıtma Yapıları, Kimya Binası, Filtre Binası, Klor binası ve Temas Havuzları, Çamur Yoğunlaştırma Havuzları, Belt Filtre Binası ve İdari bina gibi çok sayıda entegre yapı bulunuyor.

Giriş vana odalarında elektromanyetik debimetre aracılığıyla tesise alınan su, havalandırma odasında kendi cazibesiyle havalandırılacak, tat, koku ve bulanıklığı giderilecek. Hızlı ve yavaş karıştırıcılar ile durultucu bölümlerden oluşan kimyasal arıtma yapılarında çökelme sağlanmasının ardından su, polielektrolit işleminden geçecek. Durultucu yapısından geçen su hızlı kum filtresinden süzülen su tesis girişine geri verilecek. Filtrelenen su klor temas havuzlarında klorlanıp, ana terfi istasyonundan şehre pompalanacak. Filtreleme işlemi esnasında çökelen çamur da belt filtre binasında ayrıştırılıp bertaraf edilecek.

“GÜNLÜK 70 BİN METREKÜP SU GELECEK”

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, “Alt yapıyı tamamlamak üzereyiz. Şuan bağlantı noktaları yapılıyor. Bu tesis için başta Çevre ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bölge müdürümüze, bizi Ankara’da destekleyen milletvekillerimize de teşekkür ediyorum.

Günlük 70 bin metreküp su gelecek. 350 bin nüfusa yetecek suya kavuşacağız. Artık evimizde musluğumuzu açtığımız zaman suyu içebileceğiz. Çok güzel bir çalışma. Bütün kimyasallardan, atıklardan ayrıştırılmış, çok kaliteli, memba suyu kalitesinde suya kavuşacağız. Evde musluğu açtığımız da sağlık akacak” dedi.

Pzt Sal Çrş Prş Cu Cts Pz